Google+

Αντί αφορισμού

3

April 1, 2011 by easy 'n cosy

Στην αρχή με εκνεύρισε. Μα καλά υποχρεωτικό μάθημα τα θρησκευτικά στο λύκειο? Πόσο αναχρονιστικό? Μετά λέω “δε γαμιέται?” θα έχουν τα παιδάκια 1-2 ώρες να κωλοβαράνε την εβδομάδα. Και θυμήθηκα τις δικές μας epic εποχές με τα θρησκευτικά είτε “ώρα του παιδιού” είτε “ώρα του ύπνου”.

Γιατί τα παιδιά έστω και ενστικτωδώς καταλαβαίνουν πολλές φορές την αξία των πραγμάτων. Πόσο αντικειμενικό δηλαδή μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό γραμμένο από Έλληνες θεολόγους και μάλιστα διδασκόμενο από γυναίκα παπά με 12 παιδιά (τουλάχιστον με τόσα την άφησα στην Β’ Λυκείου) -προφανώς τα παιδιά δεν αποτελούν κριτήριο.

Παιδεία και Εκκλησία έχουν όση σχέση έχει ο ΠΑΟΚ με το πρωτάθλημα. Ε, υπάρχουν μια δυο εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όπως πολύ σωστά έχει γράψει ο Νίκος Δήμου, “Η μόνη επαφή της ελληνικής εκκλησίας με το πνεύμα, τα τελευταία εκατό χρόνια, ήσαν οι αφορισμοί του Ροΐδη του Λασκαράτου και του Καζαντζάκη”.

Και ο Dario Fo σα να συμπληρώνειIt is hard for power to enjoy or incorporate humour and satire in its system of control. Αυτή είναι η σοβαροφανής, συντηρητική σε σημείο κομπλεξισμού πολλές φορές Εκκλησία, που κατεβαίνει στους δρόμους για να καταπολεμήσει τον αντίχριστο που κρύβεται στις κάρτες του πολίτη, αλλά διατηρεί δεκάδες προφίλ στο facebook. Αυτή που εκφράζεται από τα λιγδιασμένα κηρύγματα της Λουκά και τα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ώρας, κάθε Πάσχα ακούει Γαϊτάνο και για κάθε αμαρτία “ο Θεός θα μας σώσει”.

Κι όλος αυτός ο πρόλογος γιατί θυμήθηκα ότι το 2008 με τον φίλο Γ. είχαμε σταθεί για κανένα 10λεπτο και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Δεν πιστεύαμε ότι οι Βρετανοί με το κυνικό και συνάμα φλεγματικό τους χιούμορ, δεν θα έκαναν εξαίρεση ούτε στα θεία τους.. Ήταν τέτοιες μέρες περίπου, παραμονές του καθολικού Πάσχα και η Εκκλησία του Stirling της Σκοτίας είχε γεμίσει την πόλη με την παρακάτω αφίσα.

Οι νέες εξαγγελίες για την παιδεία τώρα, μου θυμίζουν κάτι ΑΕΚτσήδες που λεν ότι δεν παίρνουν πρωτάθλημα επειδή δεν έχουν δικό τους γήπεδο-έδρα. Όχι κύριοι, επειδή δεν έχετε ομάδα δεν παίρνετε πρωτάθλημα. Και η ομάδα σ’αυτήν την περίπτωση αποτελείται από όλους μας. Από τα ίδια τα παιδιά, τους καθηγητές, τους γονείς, όλους. Οπότε, ένα νέο νομοσχέδιο μπορεί μεν να βοηθήσει αλλά δεν μπορεί με τίποτα να λύσει όπως υποστηρίζουν, προβλήματα.

Και τα προβλήματα είναι συνολικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως τέτοια. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας το περιγράφει ιδιαίτερα γλαφυρά στον “Πανωλεθρίαμβό” του. “Δεν έχω συναντήσει πιο παραπλανημένους ανθρώπους εξαιτίας της βολής τους, της άσχετης ανατροφής από αντρομανάδες που ανάθρεψαν μουρόχαυλα αγόρια, για να γαμήσουν και να δείρουν όλους, και κοκόνες κορίτσαρους σε άγρα αντρώνε που θα τις κάνουν βασίλισσες… του πούτσου τους και της χαρτούρας τους. Βαθιά νυχτωμένη μακαριότητα με μηδέν προσόντα, φόντα, οράματα, όπου η πειθαρχεία θεωρείται συνώνυμο του ναζισμού, το μέτρο ξενέρωμα και η αρετή στην ηδονή ψιλά γράμματα. Κι όμως συναντάω αστραφτερά μυαλά, κοσμοπολίτες γενναιόδωρους. Μήπως βρίσκομαι σε μια χώρα ιδιοφυών ανθρώπων που απέτυχαν να κρατήσουν τη ζωή στο ύψος των καταβολών τους, τις μεταμορφώσεις της μυθολογίας τους τη λατρεία της ομορφιάς; Λες και ο χρυσός αιώνας έλαμψε εκεί σαν πυροτέχνημα, το πνεύμα απογειώθηκε και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.”

3 thoughts on “Αντί αφορισμού

 1. vp27 says:

  Πολύ ωραίο άρθρο φίλε μου Περικλή! Πολλά μπράβο!!!

 2. ven says:

  Εχω 4 πράγματα να παρατηρήσω:

  1. Γυναίκα παπάς, τουλάχιστον στην Ελλάδα σύμφωνα με την ορθοδοξία δεν υπάρχει. Μάλλον εννοείς γυναίκα θρησκευτικός..?
  2. Απ’ότι διάβασα σε διάφορα Blogs, ο καθένας γράφει ό,τι θέλει όσον αφορά τις αλλαγές. Σε κάποια διάβασα οτι είναι υποχρεωτικό τα θρησκευτικά και σε άλλα οτι στην Α’ και Β’ Λυκείου είναι υποχρεωτικό, στην Γ’ επιλογής. Anyway, just FYI.
  3. Ξέρω το φίλο Γ.
  4. Δεν νομίζω οτι ήσουν μόνο με το φίλο Γ. αλλά δεν πειράζει, μεγαλώνεις και ξεχνάς, χχχχχχααααααααααα!!!!
  Παρεπιμπτόντως, ήταν πανέξυπνη διαφήμιση με νόημα ψαγμένο και το Πάσχα στο Stirling ήταν ανύπαρκτο εντελώς. Κάτι που δεν μου άρεσε να πώ την αλήθεια. Προτιμώ σίγουρα το Πάσχα της Ελλάδας. Και όταν κατέβηκα στο εμπορικό Κυριακή του Πάσχα που ο κόσμος δούλευε κανονικά δεν με πολυένοιαξε. Τώρα το σκέφτομαι και το θεωρώ βλακεία. Τώρα που δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση τους και τώρα που όλοι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τραπέζια, αρνιά, καφεδάκια και εκδρομούλες με ωραίο καιρό. Και στο Stirling ήταν απίστευτος ο καιρός εκείνη την περίοδο…

  Η φίλη Β.

 3. Βίκη says:

  Γυναίκα παπά με 12 παιδιά. Ξέρω σε ποιο λύκειο πήγες!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Πες το και στους φίλους σου!

Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 509 other followers

Αρχείο

Creative Commons

Άδεια Creative Commons
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under Creative Commons .
%d bloggers like this: