Google+

Πράσινα γουρούνια σε φραουλένιες πεδιάδες

Leave a comment

May 9, 2011 by easy 'n cosy

Στο πανεπιστήμιο ο Dr Jerry Hallier μας έμαθε (από όσο θυμάμαι τουλάχιστον) ότι ένας από τους τρόπους αλλαγής μεθόδων και πρακτικών της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού κάποιας εταιρίας/οργανισμού είναι και τα greenfield sites. Μάλιστα όχι και τόσο δημοφιλής.

Όταν για παράδειγμα μια εταιρία που παρασκευάζει μπύρες και έχει το εργοστάσιό της στην Αθήνα, πιστεύει πως αλλάζοντας τις πολιτικές της για τους εργαζομένους θα αυξηθεί και η παραγωγικότητά και συνεπώς και το κέρδος, επιλέγοντας την μέθοδο των greenfield sites έχει να κάνει τα εξής.

Να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο σε κάποια πόλη που δεν παράγονται μέχρι τώρα μπύρες πχ. στις Σέρρες, όπου θα προσλάβει νέο προσωπικό όλων των βαθμίδων (από εργάτες μέχρι μάνατζερ) οι οποίοι δεν έχουν ξαναεργαστεί σε βιομηχανία παραγωγής μπύρας. Στο νέο προσωπικό του νέου εργοστασίου, θα εφαρμοστούν οι νέες πολιτικές κάνοντας πράξη πιθανότατα και μια νέα γραμμή παραγωγής.

Στην περίοδο του ξεκινήματος που διαρκεί μερικά χρόνια, υπάρχει ενθουσιασμός, ένα κοινό αίσθημα ευφορίας στους εργαζόμενους για τις πάντα καλύτερες συνθήκες. Παρόλα αυτά, αυτή η περίοδος πρέπει να κάποια στιγμή να τελειώσει και να οδηγήσει σε μια περίοδο “συνένωσης” όπου είτε οι νέες μέθοδοι πιάνουν τόπο, φέρνουν κέρδος, εφαρμόζονται και στα άλλα εργοστάσια, είτε το greenfield site έχει αποτύχει και κλείνει.

Σήμερα λοιπόν, οι χώρες PIGS δηλαδή Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική περίοδο. Υπήρξαν τα χρόνια της ευφορίας όπου Ισπανία και Ελλάδα διοργάνωναν Ολυμπιακούς και ζούσαν εν πολλοίς με δανεικά όπως και η Πορτογαλία, αλλά και για την οικονομία της Ιρλανδίας όλοι μιλούσαν για θαύμα και για οικονομία πρότυπο (και κατά τον Σημίτη αν θυμάμαι καλά).

Αυτοί που ελέγχουν την πολιτική και την πορεία της ΕΕ ως άλλοι γενικοί διευθυντές (βλέπε Γαλία, Γερμανία), βλέποντας  χώρες της ανατολής όπως η Ινδία και κυρίως η Κίνα να γίνονται οι νέοι οικονομικοί γίγαντες θέλησαν να εφαρμόσουν την πολιτική των greenfield sites στις χώρες PIGS στις οποίες από χρόνια έχουν δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης. Κρίνοντας γεωπολιτικά ως επικίνδυνη την ξέφρενη οικονομική ανάπτυξη της ανατολής, και οικονομικά ασύμφορη την μεταφορά προϊόντων από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, είδαν μπροστά από την εποχή τους και ως άλλοι  managers, κάνουν πράξη τα greenfield sites.

Έτσι, μετά την ευφορία όλων αυτών των χρόνων ήρθε η ώρα να στηθούν τέσσερα παραρτήματα/χώρες σε στρατηγικά σημεία (σκεφτείτε τον ευρωπαϊκό χάρτη και που βρίσκονται οι PIGS) όπου θα εφαρμοστούν οι νέες πρακτικές διοίκησης ανθρώπινων πόρων αυξάνοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων και κάνοντάς τες χώρες έντασης εργασίας. Παράλληλα, αφού εξισωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων που εισάγουν από την ανατολή με αυτά που θα εισάγουν απ’ τις PIGS (κυρίως με την αύξηση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού και την μείωση του κόστους εργασίας του), το κόστος μεταφοράς θα είναι κατά πολύ μικρότερο και οι εισαγωγές απο αυτές τις χώρες θα είναι πλέον συμφέρουσες αντικαθιστώντας τον ρόλο των χωρών της Ασίας.

Ταυτόχρονα οι σχέσεις εξάρτησης θα παραμένουν ίδιες, μιας και τα δάνεια, και τα δάνεια που χρειάζονται για να ξεχρεώσουν άλλα δάνεια, κάνουν έναν φαύλο κύκλο. Έτσι, ο αναπτυγμένος “βορράς” θα έχει ακροβολήσει τις PIGS να κάνουν την “βρώμικη” δουλειά για λογαριαμό τους. Μόνο που -για την ώρα τουλάχιστον- δεν έχουν υπολογίσει τις ορδές μορφωμένων μεταναστών από τις low life PIGS προς τα βόρεια. Έτσι, ο Έλληνας λογιστής ή δικηγόρος που σήμερα παίρνει πχ 1200 ευρώ, αν σε λίγο καιρό παίρνει 700, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάει στην Αγγλία για 1500 λίρες και να “κλέψει” τη δουλειά από τον αντίστοιχο άγγλο που ζητάει 2000 για την ίδια δουλειά. Ότι ζήσαμε δηλαδή κι εδώ με τους Βούλγαρους και τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες την δεκαετία του ’90.

Tέλος, κάτι που έχει γραφτεί για τους personnel managers αλλά ισχύει και για τους δανειστές μας.

“There are 3 great lies:
1. I will love you forever
2. The cheque is in the post
3. I’m from the personnel department and I’m here to help you!!!” (Karen Legge)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Πες το και στους φίλους σου!

Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 509 other followers

Αρχείο

Creative Commons

Άδεια Creative Commons
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under Creative Commons .
%d bloggers like this: