Google+

10.000 ώρες κάτω απ’τη θάλασσα

Leave a comment

January 2, 2013 by easy 'n cosy

Υπάρχει ο κανόνας των 10.000 ωρών εξάσκησης. Οι beatles από το 1960 ως το 1964 έπαιξαν ζωντανά 1200 φορές συμπληρώνοντας περισσότερες από δέκα χιλιάδες ώρες παιξίματος. Από τότε κι έπειτα, είναι οι beatles που όλοι ξέρουμε. Αντίστοιχα στα 13 του ο Bill Gates απέκτησε πρόσβαση σε ένα σχολείο υπολογιστών όπου ξόδεψε ή καλύτερα επένδυσε περισσότερες από δέκα χιλιάδες ώρες προγραμματισμού. Σίγουρα χωρίς αυτές τις ώρες εξάσκησης θα ήταν και πάλι ένας πανέξυπνος άνθρωπος κι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, μάλλον όμως δεν θα άξιζε 50 δις δολάρια.

Ο δημοσιογράφος Malcolm Gladwell γράφει για την θεωρία των 10.000 ωρών εξάσκησης. (Αν γνώριζε και για τους Έλληνες πυροσβέστες και τη σχέση τους με το τάβλι σίγουρα θα αποτελούσε κι αυτό παράδειγμα στο βιβλίο). Μπορεί και με λιγότερες ώρες κάποιος που έχει ταλέντο να είναι επιτυχημένος στον τομέα του. Όμως ο οποιοσδήποτε εξασκηθεί 10.000 ώρες πάνω σε κάτι, θα πετύχει.

page12_350x250

Πρόσφατα θυμήθηκα κάτι που μου είχε πει πριν χρόνια ένας πασόκος πολιτικός για τους τότε συριζαίους. “Αυτούς δώσ’τους ένα μπουκάλι ουίσκι και άσ’τους σ’ένα τραπέζι να συζητάνε μέχρι αύριο. Αν είναι 10, σε 10 διαφορετικά συμπεράσματα θα καταλήξουν.”

Και εδώ θέλω να το πάω ένα βήμα πιο πέρα. Αν οι συριζαίοι έχουν ξοδέψει 10.000 ώρες εξάσκησης σε διαλεκτική περι Μαρξ, σύγχρονου καπιταλισμού και κατάρρευσης του συστήματος, οι αντίστοιχοι ΚΚΕδες έχουν ξοδέψει τις δικές τους ώρες σε πορείες, όβες και διαμαρτυρίες. Οι χρυσαυγίτες σε κυνηγητά με αναρχικούς και ξυλοφορτώματα σε μετανάστες. Και τέλος, όσοι κυβέρνησαν, δηλαδή Πασόκοι και Νεοδημοκράτες στο γλείψιμο και στο χτύπημα της πλάτης των πολιτών.

life_is_too_short_for_wrong_job_16

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Με όλα τα σκατά σε υπερθετικό βαθμό και όλους να τα γνωρίζουν όλα. Κι όμως, δεν ψάχνουμε διάνοιες, ψάχνουμε ανθρώπους που για 10.000 ώρες έδιναν λύσεις σε προβλήματα. Ίσως ακούγεται απλοϊκό, αλλά πιστεύω πως ένας υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου που καθημερινά διαχειρίζεται την οργή πελατών, μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα. Κι ένας πωλητής σε κατάστημα λιανικής πιθανότατα γνωρίζει περισσότερα για την αγορά από έναν πολιτικό του Πασοκ ή της ΝΔ που χάιδευαν πλάτες και φιλούσαν κατουρημένες ποδιές τόσα χρόνια για να ανεβούν στη σκάλα της κομματικής ιεραρχίας μπας και γίνουν ποτέ υπουργοί. Και το θλιβερό είναι ότι γίνανε.

Όπως και να’χει, τα προβλήματα πάνω κάτω είναι γνωστά. Δεν ψάχνουμε αιτίες και αιτιατά τώρα. Όταν το καράβι βουλιάζει δεν ψάχνεις την κατασκευάστρια εταιρία του αμπαριού που έμπασε νερά. Ψάχνεις να βρεις τα σωσίβια να σώσεις τον κώλο σου. Λύσεις θέλουμε. Όσοι μπορείτε δώστε τες. Όσοι δεν, κάντε τη με ελαφρά. Από παρατηρητές χορτάσαμε. Και παραφράζοντας τον Κλεμανσό, η πολιτική είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήσουμε στους πολιτικούς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Πες το και στους φίλους σου!

Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 509 other followers

Αρχείο

Creative Commons

Άδεια Creative Commons
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under Creative Commons .
%d bloggers like this: