Google+

Περι δημοψηφίσματος

1

September 20, 2014 by easy 'n cosy

Μερικές παρατηρήσεις λοιπόν περί referendum.

Ποιοι στήριζαν ποιους.

Το ναι στηρίχτηκε κυρίως από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Scottish National Party) το οποίο αυτοπροσδιορίζεται σοσιαλδημοκρατικό (και όχι εθνικιστικό όπως τα περισσότερα ελληνικά μέσα διατείνονται), το κόμμα των πρασίνων καθώς και διάφορες ομάδες σκωτσέζων κομμουνιστών.

Το όχι υποστηρίχτηκε από τέσσερα κόμματα. Από την συγκυβέρνηση συντηριτικών – φιλελεύθερων, από τους εργατικούς αλλά και από το UKIP του Φαράζ που όλοι ήθελαν να αφήσουν στην άκρη.

628x471

Η προεκλογική εκστρατεία, τα ντιμπέιτ και οι εκδηλώσεις και των δυο πλευρών υπήρξαν υπόδειγμα δημοκρατίας και αλληλοσεβασμού χωρίς έκτροπα και ύβρεις. Κανείς δεν χαρακτήρισε τον εαυτό του πατριώτη περισσότερο απ’τον άλλο, κανείς δεν χαρακτήρισε τον αντίπαλο προδότη.

Ο ρόλος των βρετανικών μήντια και κυρίως του BBC υπήρξε υποδειγματικός κατά τη βραδιά των ντιμπέιτ όπως και τη βραδιά των εκλογών, αλλά καθόλη την υπόλοιπη περίοδο υπήρξε προκατειλλημένος υπέρ του όχι και σαν αποτέλεσμα είχε τη διαδήλωση υποστηρικτών του ναι έξω απ’το κτήριο του bbc στη Γλασκώβη.

Η διαφορά υπέρ του όχι ήταν περισσότερες από 20 μονάδες μερικούς μήνες πριν. Η καμπάνια του ναι την ψαλίδισε έχοντας σαν σημαία της την ελπίδα απέναντι στον φόβο και τονίζοντας τον αρνητισμό της εκστρατείας του όχι (ή εκστρατεία του φόβου όπως χαρακτηρίστηκε).

Τις τελευταίες εβδομάδες και με τη διαφορά να είναι πλέον μονοψήφια (μέχρι και δημοσκοπήσεις που έδειχναν προβάδισμα στο ναι υπήρξαν), επιστρατεύτηκε η κυβέρνηση και ο Γκόρντον Μπράουν (λόγω σκωτσέζικης καταγωγής και δημοφιλίας) και ξεχύθηκαν σε περιοδείες στη Σκωτία για να σιγουρέψουν το αποτέλεσμα.

Όπως λεν οι επικοινωνιολόγοι έβγαλαν δυο από τις σημαντικότερες ομιλίες στην σύγχρονη ιστορία του νησιού. Μια ο Μπράουν στη Γλασκώβη, και μία ο Κάμερον στο Αμπερντίν. Για τον Μπράουν θα συμφωνήσω μιας και είναι ακόμη δημοφιλής στη Σκωτία και μια συναισθηματική ομιλία από έναν πραγματιστή πολιτικό πάντα επηρεάζει. Ο Κάμερον όμως έκανε τη σωστή ομιλία σε λάθος ακροατήριο. Μιας και οι Σκωτσέζοι αντιμετωπίζουν τους συντηριτικούς όπως βλέπουμε εμείς στην Αθήνα κανένα ξεχασμένο γεράκο να διαβάζει Εστία. Το περίφημο “you’ll break my heart” υπήρξε ανέκδοτο ακόμα και από υποστηρικτές του όχι.

7CD54E3B-67BF-4830-A7F4-55DA98ACA8F7_w640_r1_s_cx0_cy5_cw0

Στα διαδικαστικά τώρα, σχολεία κι εκκλησίες φιλοξένησαν τις εκλογές. Ψήφιζες σε ένα διαμορφωμένο γραφείο χωρίς παραβάν (απλώς με ένα διαχωριστικό να μην βλέπεις τον διπλανό σου) και έριχνες την ψήφο σε μια κάλπη που θύμιζε περισσότερο με κάδο. Στην είσοδο σου χαμογελούσαν υποστηρικτές του ναι και του όχι φορώντας τις αντίστοιχες κονκάρδες. Και κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά γιατί είχε δικαίωμα ψήφου ο Έλληνας ή Ισπανός μετανάστης και όχι ο Σων Κόννερυ και ο Άλεξ Φέργκιουσον. Όποιος είχε μόνιμη κατοικία και πλήρωνε φόρους εδώ, είχε και δικαίωμα ψήφου.

Το αποτέλεσμα γνωστό. 55-45 υπέρ του όχι. Και την άλλη μέρα πάλι όλοι μαζί. Με πειράγματα στη δουλειά και σχόλια καλοπροαίρετα, με χαμόγελα και κατσουφιασμένες φάτσες που όμως πίνουν τις μπύρες τους στην ίδια μπάρα και βρίζουν όλοι μαζί τους τόρις όπως πριν. Αυτό είναι και το σύνθημα. Scotland together.

Κι εγώ για άλλη μια φορά με τους χαμένους. Κι άντε στην Ελλάδα είχα 40 κόμματα να διαλέξω. Εδώ… Όπως και να’χει οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες που ήμουν τόσο χαρούμενος για την επιλογή μου. Και ακόμη είμαι. Και εις άλλα.

 

 

One thought on “Περι δημοψηφίσματος

  1. … και καπως ετσι τελειωσε το ονειρο για ανεξαρτησια ….. οπως μου ειπε και μια φιλη μου “μεχρι εκει αντεχαν”….και το οτι εισαι στη μερια των χαμενων, φιλε Περικλη,θα το εκλαβω σιγουρα σαν θετικο ……. τα λεμε …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Πες το και στους φίλους σου!

Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 509 other followers

Αρχείο

Creative Commons

Άδεια Creative Commons
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under Creative Commons .
%d bloggers like this: